Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița (DSVSA) a emis recomandări referitoare la achiziționarea și consumul produselor alimentare în perioada sărbătorilor. Aceasta face apel la cetățeni să cumpere produse doar din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, pentru a se asigura că alimentele au fost supuse controlului și nu prezintă pericol pentru sănătatea publică.
În ceea ce privește sacrificarea porcilor din gospodărie, DSVSA avertizează asupra riscurilor grave asociate consumului de carne provenită de la aceștia fără supunerea acesteia unui control sanitar veterinar. În plus, este interzisă comercializarea cărnii și a produselor din carne provenite din zonele de restricție, din cauza evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).
Recomandările includ și solicitarea vizitei medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a se verifica starea de sănătate a animalului și pentru a se putea efectua analizele necesare. De asemenea, este obligatorie examinarea cărnii pentru Trichinella spp., iar în cazul în care porcul este bolnav, sacrificarea și consumul cărnii sunt interzise.
Articolul mai detaliază costurile și procedurile pentru examinarea trichineloscopic, precum și măsurile de siguranță alimentară și sanitară care trebuie respectate. De asemenea, informează consumatorii asupra interdicției privind introducerea cărnii și a produselor din carne în Uniunea Europeană prin bagajele personale, recomandând achiziționarea produselor din spații autorizate și înregistrate. De asemenea, este recomandat ca produsele alimentare achiziționate online să fie atent verificate, iar medicii veterinari oferă un program prelungit pentru a răspunde nevoilor consumatorilor.
Reclamatii & Reporturi Stiri
contact: medialux85@gmail.com